RTV i AGD

Ręczny czy kielichowy? Poznaj funkcje i zalety dwóch rodzajów blenderów

Blender kielichowy na blacie kuchennym

Nie masz jeszcze blendera w swojej kuchni? Czas to zmienić! To niewielkie urządzenie okazuje się niezastąpione w przypadku przygotowywania wielu potraw – zup, smoothie, ciast i wielu innych. Tylko jaki rodzaj blendera kupić? Do wyboru masz blender kielichowy oraz ręczny. Dowiedz się, który z nich sprawdzi się lepiej w zależności od Twoich codziennych potrzeb.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie funkcje pełni każdy blender,
  • do jakich celów najlepiej sprawdzi się blender ręczny,
  • kiedy warto postawić na blender kielichowy.

Do koktajli ze świeżych owoców wystarczy mały i lekki blender ręczny, ale już kruszenie lodu czy mrożonek wymaga większej mocy, którą zapewnia tylko blender kielichowy. Aby podjąć dobrą decyzję, zastanów się, jakie potrawy będziesz przygotowywać najczęściej oraz ile miejsca w kuchni możesz przeznaczyć na przechowywanie urządzenia.

Blender – małe AGD niezastąpione w kuchni

Zarówno blender kielichowy, jak i ręczny są zaliczane do małych sprzętów AGD.  Podstawową funkcją każdego urządzenia tego typu jest miksowanie różnych produktów – głównie warzyw i owoców, ale niekiedy także lodu, ziemniaków czy orzechów. Wiele blenderów posiada też wymienne końcówki lub ostrza, więc potrafi również szatkować czy ubijać.

To, czy dane urządzenie poradzi sobie ze zblendowaniem określonego produktu, zależy od jego mocy, ale przede wszystkim od rodzaju.

Kiedy wybrać blender ręczny?

Szukasz urządzenia, za pomocą którego szybko przygotujesz koktajle owocowe i warzywne, a także zupy kremy? Do takich celów najlepiej sprawdzi się blender ręczny. Ale miksowanie to nie jedyna funkcja tego małego, poręcznego urządzenia. Świetnie poradzi sobie ono także z szatkowaniem cebuli czy ubijaniem jajek – wystarczy, że wybierzesz model z wymiennymi końcówkami.

Blender ręczny to dobry wybór również dlatego, że:

  • ma niewielkie gabaryty, więc świetnie sprawdzi się nawet w bardzo małej kuchni,
  • jest lekki, więc z łatwością utrzymasz go w ręku nawet przy wysokich obrotach,
  • działa tylko wtedy, gdy przytrzymujesz przycisk zasilania, więc daje możliwość pełnego kontrolowania pracy,
  • idealnie miksuje na gładko nawet wieloskładnikowe smoothie czy zupy z miękkich warzyw.

Kiedy wybrać blender kielichowy?

Blender kielichowy to wybór dla osób, które mają w kuchni sporo miejsca – nie można łatwo schować go do szuflady tak jak modelu ręcznego. Duży kielich i ostrza mają jednak swoje zalety. Bardzo dobrze radzą sobie z miksowaniem wielu produktów, w tym twardych warzyw, mrożonych owoców, orzechów czy nawet lodu.

Oprócz tego blender kielichowy ma wiele innych zalet:

  • posiada wysoki, stabilny kielich, który chroni przed rozpryskiwaniem cząstek jedzenia w czasie blendowania,
  • dokładnie miksuje składniki – poradzi sobie z dużą ilością produktów (nawet tych twardych) w tym samym czasie,
  • pracuje bezobsługowo – wystarczy, że włączysz urządzenie i będziesz obserwować proces miksowania różnych składników, a następnie je wyłączysz,
  • jest bardzo bezpieczny w użytkowaniu, ponieważ noże są ukryte w kielichu.

Wiesz już, jakie zalety posiadają blendery ręczne i kielichowe. Jeżeli masz sporo miejsca, najlepiej będzie zainwestować w oba rodzaje urządzeń. Postaw na dobrej jakości blender kielichowy ze szklanym pojemnikiem i blender ręczny z dużą liczbą końcówek, tarcz do ścierania i odpowiednio dopasowanymi pojemnikami. Takie urządzenia znajdziesz w ofercie marki Zelmer.

Similar Posts